Als je overweegt om in het buitenland te gaan werken, is het belangrijk om te weten dat de salarissen daar meestal lager zijn dan in Nederland. Maar er zijn ook voordelen aan verbonden. De kosten voor levensonderhoud zijn vaak lager, wat betekent dat je inkomen in het buitenland meer waard is. Bovendien zijn de belastingen vaak gunstiger, waardoor je minder belasting betaalt over je brutosalaris. Nederland is een van de duurdere landen in Europa, dus als je bijvoorbeeld in Spanje of Bulgarije gaat werken, kun je flink besparen.
Op onze website geven we een schatting van het brutosalaris voor alle beschikbare banen. Het netto salaris kan echter verschillen per land en werkgever, afhankelijk van diverse factoren. Voor specifieke informatie over je nettosalaris kun je het beste contact opnemen met je werkgever.
Valutazaken en Belastingen
De Belastingdienst wil vooral weten of je van plan bent om naar het buitenland te vertrekken en daar te blijven. Geef dit op tijd door, zodat de Belastingdienst kan bepalen waar je belasting moet betalen. Als je in het buitenland woont en inkomen verdient, wordt alleen het vermogen dat direct verband houdt met Nederland belast. Al het andere vermogen wordt belast in het land waar je woont. Dit kan aanzienlijke verschillen opleveren. Bijvoorbeeld, Hongarije kent geen waterschapsbelasting en de jaarlijkse gemeentebelasting is er maar een fractie van wat je in Nederland zou betalen.
Verschillen in Sociale Voorzieningen per Land
Als je in het buitenland gaat werken, is het belangrijk om te begrijpen dat je meestal niet zelf kunt kiezen welk land verantwoordelijk is voor je sociale zekerheid. Dit wordt meestal bepaald door het gastland waar je gaat werken, niet door Nederland. Denk aan zaken zoals pensioen, nabestaandenpensioen (ANW), en ouderdomspensioen (AOW), die specifiek gelden voor Nederland. Het opbouwen van pensioenrechten kan verminderen wanneer je in het buitenland werkt. Sommige gastlanden bieden echter bepaalde voorzieningen waar zowel inwoners als buitenlandse werknemers gebruik van kunnen maken. Het is belangrijk op te merken dat niet alle landen bilaterale overeenkomsten met Nederland hebben voor vergoeding van ziektekosten, hoewel dit binnen de EU vaak wel het geval is.
Wat te doen met je woning?
Als je naar het buitenland gaat, heb je mogelijk nog steeds een eigen woning of huurwoning in Nederland, tenzij je bij je ouders woont natuurlijk. Veel mensen kiezen ervoor om hun huur op te zeggen of hun woning tijdelijk onder te verhuren wanneer ze naar het buitenland gaan. Uit ervaring weten we dat dit een waardevolle stap kan zijn om unieke levenservaringen op te doen.
Dit is een goede basis om rekening mee te houden als je naar het buitenland gaat. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat en je zaken thuis netjes regelt, zodat je zonder zorgen kunt genieten van je avonturen in het buitenland!”
Werken in het buitenland
Bij GapYear.nl begrijpen we de waarde van een internationale ervaring. Daarom bieden we een breed scala aan vacatures in klantenservice en horeca in verschillende landen over de hele wereld. Of je nu wilt werken in een bruisend restaurant in Barcelona, een gastvrije host wilt zijn in een exotische badplaats in Bulgarije, of deel wilt uitmaken van een multicultureel klantenserviceteam in Berlijn – bij ons vind je mogelijkheden die bij jouw avontuur passen.
Bekijk onze actuele vacatures hier